Du er her
Sanseskarphed kan det forbedre salget? Business Kommunikation Salg 

Sanseskarphed kan det forbedre salget?

Salg er personligt og kunderne køber ind på dig som person. Derfor er det en god egenskab, at kunne afkode det nonverbale sprog. Det kan du, hvis du er sanseskarp. Det er de bedste sælgere i verden. Du behøver ikke at være sælger, for at denne teknik er særdeles anvendelig.

Byg rapport

Der findes et begreb i den kommercielle verden, der hedder “at bygge rapport”

Det lyder en smule skørt, men de seje gør det.

Du bygger rapport, ved at spørge ind til historien, ejerforholdet, udfordringer og succeser. På den måde får du indtryk af de kulturelle, de menneskelige og de personlige værdier, personen som du taler med har.

Stil spørgsmål og lad kunden starte med at tale. Det råd får vi næsten altid til salgstræning og sælgerkonferencer. Hvorfor egentlig?

Når den anden taler, får du mulighed for at studere det nonverbale sprog (kropsproget). Så ser du måske det, der ikke bliver fortalt, men afslører fx bekymring, begejstring eller passion.

Det er en måde at se (virkelig se) personen, du taler med og så kan du  bedre matche kropssproget. Vi mennesker kan godt lide, folk der ligner os selv, så bliver vi mere trygge og det skaber tillid. Det skaber en bedre kommunikation, hvis du taler i samme tempo eller artikulerer på samme måde, som ham du taler med?

 

Jeg er født med en hørenedsættelse. Det giver nogle ulemper, men det giver den fordel, at jeg læser menneskers non-verbalesprog godt, da jeg er tvunget til at forstå en samtale på mere, end det jeg kan høre. Helt lav praktisk er jeg tvunget til at kigge på dem, jeg taler med, ellers kan jeg ikke høre, hvad de siger.

Tilgengæld har jeg en god fornemmelse for, om folk lyver eller om jeg irriterer dem. Det er sjældent, at folk siger direkte til dig “du keder mig”, men det er faktisk god viden, for det giver mulighed for at korrigere sin adfærd eller forlade samtalen.

Sådan gør jeg

Når jeg stiller spørgsmål, lægger jeg mærke til signalerne. Det kan være rynker i panden, et åndedræt, der skifter eller andet. Signalerne tolker jeg på. Det er klart, en man kender godt, er nemmere at aflæse, da man kender signalerne og betydningen af dem. Men ofte har vi de samme signaler, det er ihvertfald min erfaring.

Der kommer altid to svar, når du spørger – det ser den sanseskarpe.

Det er tit, at munden formulerer en historie, men kroppen fortæller en anden. Det er kroppens historie, vi skal være særlig opmærksom på, for den er altid sand. Når der er to svar, hører det ofte sammen med, at vi gerne vil være høflige eller er taktiske.

Et eksempel – min søns øre bliver rødt, når han er træt. Når jeg spørger, om han er træt, svarer han næsten altid nej. Børn er gode til at være taktiske.

I en salgssituation er det godt, at kunne fornemme, hvad kunden kan lide ved det vi sælger. Der er altid dele, der er mere attraktive for kunden – men hvilke? Som regel afslører hans kropsprog det, hvis ikke ordene kommer ud af hans mund.

Du kan bruge det at være sanseskarp til alt

På en konference afholdt af Acuity World om personligt lederskab, gav de et fif til at træne din sanseskarphed, det får du her.
 

Træn

For at træne din sanseskarphed, kan du give dig selv opgaven, at du i den næste uge vil lægge mærke til folks håndbevægelser, talehastighed, øjenbevægelser og åndedræt. Træn dig i at registrere disse observationer.

Kan du kalibrere observationerne, har du et meget stærk værktøj, som ikke kun kan hjælpe dig til at vinde puljen i poker, men også kan gøre dig til en bedre chef, sælger eller forældre.
 

Martin Lindstrøm

Han er super sanseskarp.

Det er altid noget at vinde ved at lytte til hans observationer.

Han er dansk, men en af verdens største brandguruer. Til september holder han foredrag i København og Aarhus.

Jeg skal med.

Skal du også? Så kender jeg et sted, hvor du får 20% rabat på billetten – klik her.

 

Related posts

Hvad mener du?